Ε' Τάξη

Ε' Τάξη

Οι μαθητές της Ε' τάξης του Δημοτικού έχουν βάσει της ιστορίας τους δύο επιλογές ως προς τη δραστηριότητα που θα παρακολουθήσουν.

Αγγειογραφία

Τα παιδιά παρακολουθούν στο πρώτο στάδιο τον αγγειοπλάστη να ζυμώνει πηλό και να φτιάχνει αγγεία στον τροχό, στο δεύτερο στάδιο μαθαίνουν από τον αρχαιολόγο βασικές πληροφορίες για την τέχνη της αγγειοπλαστικής και την ιστορία της τέχνης της αρχαίας εποχής και στο τελευταίο στάδιο και βιωματικό κομμάτι, ζωγραφίζουν πάνω σε ένα επιτοίχιο αγγείο ένα θέμα από την ιστορία τους. 

Η βασική μας επιλογή είναι η πέρδικα η οποία αποτελεί απεικόνιση που βρίσκεται σε πολλά έργα τέχνης της βυζαντινής περιόδου. 

Φυσικά, η επιλογή προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των μαθητών καθώς υπάρχει πληθώρα σχεδίων από τα οποία μπορούν να διαλέξουν καθώς και η δυνατότητα για μία θεματική επιλογή ανάμεσα σε ελαιοπαραγωγή, τρύγο, άνοιξη και φυσικά επόχικα θέματα για τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες και το Πάσχα. 

Ψηφιδωτό 

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μία τεχνική η οποία ήταν ευρέως γνωστή στα χρόνια του Βυζαντίου, αυτήν του ψηφιδωτού. Ψηφιδωτό καλείται η τεχνική επένδυση επιφανειών από μικρές ψηφίδες φυσικών πετρωμάτων ή υαλομάζας που προσκολλώνται σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα από ασβεστοκονίαμα. 

Τα σχέδια που επιλέγουμε συνήθως είναι ένα περιστέρι ή μία μέλισσα, απεικονίσεις που βρέθηκαν επίσης σε πολλά έργα τέχνης της βυζαντινής περιόδου. 

Εμφάνιση:
Ταξινόμηση: